Pioneilla pitkää kukintaa puutarhaan

Pionien kukinta kuuluu ehdottomiin kesän kohokohtiin aurinkoisessa puutarhassa. Puutarhan täyttyminen runsaasta tuoksusta ja värikirkkaudesta on aina odottamisen arvoista! Usein pionien kukintaa kuitenkin kuulee moitittavan lyhyeksi ja kukintoja sateisille säille aroiksi ja jatkuvaa tuentaa vaativiksi. Myös pionien vaikeahoitoisuudesta kuulee paljon kertomuksia - kaikkiin näihin ongelmiin löytyy ratkaisu kun suunnittelee pionipenkin oikein. 

Pioneille valitaan puutarhasta aina aurinkoinen, mielellään kohopenkissä sijaitseva ja syvämultainen kasvupaikka. Pionit kestävät kuivuutta huomattavan hyvin, mutta juurella seisova kosteus ei tee mehevän juurakon omaavalle kasville hyvää. Etenkin arempia puuvartisia pioneita ja luonnonlajeja kasvatettaessa on kohopenkki paras edellytys lajien menestymiselle vuodesta toiseen. Kastelua pionit eivät paikalleen juurtumisen jälkeen kaipaa oikeastaan koskaan, vain nuppuvaiheessa hyvin pitkään jatkunut kuivuus voi heikentää kukinnan laatua ja määrää.

Pionien kukinta-aikaa pidennetään valitsemalla runsaasti eri lajeja puutarhaan. Keväällä jo toukokuussa aloittavat erilaiset luonnonlajit kuten kuolanpioni (Paeonia anomala) sekä vuokkopioni (Paeonia humilis 'Anemoniflora'). Myös puuvartiset rockinpionit (kiinanpensaspionit, Paeonia rockii) aloittavat kukintansa hyvin aikaisin. Rockiin kukat ovatkin ylenpalttisen suuret, lautasen kokoiset ja näyttävät upean eksoottisilta vasta kasvuun päässeessä puutarhassa varhain alkukesästä.

Vuokkopioni


Paeonia rockii
Juhannuspioni (Paeonia humilis 'Juhannuspioni') aloittaa kukintansa nimensä mukaisesti juhannuksen aikoihin, yleensä eteläisessä Suomessa jo viikkoa-kahtakin ennen juhannusta. Samoihin aikoihin kukkivat myös ruusupionit (Paeonia veitchii) sekä niin kutsutut kartanopionit (Paeonia x hybrida) jotka ovat tillipionin ja kuolanpionin erilaisia risteymiä.


Kuolanpioni

 
Luonnonlajien jälkeen aloittavat tarhapionit (Paeonia x festiva) jotka ovatkin oikeita perinneperennoja. Näitä pioneita on viljelty Suomessa pitkään, ja värivalikoimaan kuuluvat ainakin valkoinen 'Alba plena' , punainen 'Rubra plena' sekä vaaleanpunainen 'Rosea plena'. Tarhapionit ovat pääsääntöisesti melko tanakoita kasvutavaltaan, myös talvenkesto on erityisen hyvä. Myös tarhapionia 'Mutabilis plena' on joskus saatavilla, ja sillä on hieno vaaleanpunaisesta valkoiseen muuttuva kukinto.

Viimeisimpänä kukkaan puhkeavissa kiinanpioneissa (Paeonia lactiflora) sekä hybridipioneissa (Paeonia hybrida) onkin sitten valinnanvaraa lähes loputtomasti. Helppohoitoiseen pionipenkkiin suosittelen valitsemaan etenkin yksinkertaisella tai puolikerrannaisella kukalla varustettuja lajikkeita - ne kestävät sadetta parhaiten, eivätkä kaipaa tukemista kuten hyvin kerrottukukkaiset lajikkeet. Isona etuna on myös se, että yksinkertaiset pionit houkuttelevat erityisen hyvin pölyttäjiä!

Omia suosikkejani yksinkertaisista/
puolikerrotuista kiinanpioneista ja hybrideistä ovat:

Pinkki/vaaleanpunakukkaiset
    'Bowl of beauty'
    'Gay paree'
    'White cap'
    'Do tell'
Kiinanpioni 'White cap'


Kiinanpioni 'Bowl of beauty'


Valkokukkaiset
    'White wings'
    'Jan Van Leeuwen'
    'Krinkled white'
 
Kiinanpioni 'Krinkled white'


Tummanpunaiset
    'Early scout'
    'Buckeye belle'
    'Red charm'
 
Hybridipioni 'Buckeye belle'


Korallin/oranssinsävyiset
    'Coral charm'
    'Coral fay'
    'Coral sunset'
    'Flame'
 
Hybridipioni 'Coral fay'
Hybridipioni 'Coral charm'


Valinnanvaraa siis on! Kannattaa aina tutustua lajikkeisiin tarkemmin, sillä osa tekee myös runsaasti sivukukintoja pidentäen kukinta-aikaa entisestään. Etenkin hybridipioneista ja Itoh-hybrideistä (puuvartisen ja ruohovartisen risteytykset) löytyy vielä pitkälle heinäkuun loppua kohden kukkivia lajikkeita. 
 
Itoh-hybridi 'Julia Rose'


Myös varren tanakkuuteen ja korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota, tanakkakasvuiset pionit eivät kaipaa tuentaa. Yksi hyvä konsti pionin pystyssä pysymiseen ovat oikeanlaiset kumppanikasvit: valitse pionin kaveriksi rehevä- ja jäykkävartisia perennoita kuten jättipoimulehteä, jalopähkämöä, korkeita jaloangervoja, iisoppia, kurjenpolvia, komea- tai syysmaksaruohoja. Näiden kasvustot tukevat pionien kukintoja tehokkaasti estäen niiden lamoamisen maahan sateiden jäljiltä. 
 
Pionit jalopähkämön kaverina
Pionit nojailevat jättipoimulehteen


Pionien alla kannattaa kasvattaa pintajuurisia ja ei liian agressiivisesti leviäviä maanpeiteperennoja. Pionien tyvi saa peittyä maanpeitekasveihin hyvin läpäisevillä maaperillä, mutta jos kasvatat pioneita savisella maaperällä, on tyvialueet parempi pitää mulloksella/hiekalla jottei kosteus seiso juurakon päällä. Pioneille riittää lannoitukseksi eloperäisen lannoitteen kevyt lisäys varhain keväällä, esimerkiksi hevosenlanta - tai kanankakkalannoite. Jos parannat pionipenkin maata turpeella kuivitetulla hevosenlannalla, varmistu ettei hyvin kosteutta pidättävää turvetta jää pionin tyvelle liiaksi.

Jos olet ihastunut erityisesti runsaasti kerrottuihin lajikkeisiin, asenna pionituet jo varhaisessa vaiheessa, kun kasvu alkaa. Erilaisia tukia voit tehdä itsekin pioneille, esimerkiksi harjateräksestä tai raudoitusverkosta. Kuvassa harjaterästä johon olen tehnyt keraamisia lintuja koristeeksi. Hyvä kasvupaikka sekä riittävä aurinko ovat parhaat keinot saada runsaasti kerrotut pionit kasvattamaan vahvaa vartta ja näin minimoimaan pionien retkottelun pitkin maita ja mantuja. 
 
Kiinanpioni 'Gay paree'


Pionit ovat myös koristeellisia lehdistöltään - aina keväällä punaisena aikaiseen nousevista versoistaan alkukesän "pallomeren" (nuppujen) ajasta kukinnan kautta syksyn punertuvaan lehdistöön saakka. Siemenkodatkin ovat pioneilla todella koristeelliset! Eikä parane unohtaa erilaisten ihanien tuoksujen kirjoa - pionien tuoksuissa on melkoisia eroja makeasta parfyymistä kirpeän hedelmäiseen.

Toivotan kaikille onnea pioninkasvatukseen - hanki puutarhasi kruunuksi edes yksi! 💚