Pörriäiskasveja puutarhaan - pölyttäjiä houkuttelevat perennat


Puutarhassa alkavat loppukesän lämmöissä parhaat pörriäisviikot! Kukassa ovat silloin niin iisot, punahatut kuin tuoksuvat maustekasvitkin. Jatkuva pörinä ja hyörinä kuuluu nyt puutarhan äänimaailmaan...mehiläisillä ja kimalaisilla on valtava kiire. Olen puutarhassani onnekas, koska naapuripihallani sijaitsee muutama mehiläispesä - sen lisäksi että saan pörinää ja pölyttäjiä pihaani, myös talven hunajavarannot täyttyvät naapuritontin antimista. Todellista lähituotantoa siis!

(Mehiläispesä sopii myös taajamaan, katso lisätietoa esimerkiksi Suomen mehiläishoitajain liiton sivuilta: http://www.mehilaishoitajat.fi/ )

Valkoalpi, Lysimachia clethroides


Pihallani perennapenkin parhaimpia pörriäiskasveja ovat erilaiset maustekasvit kuten iisot (Agastache), mäkimeirami (Origanum vulgare), iisoppi (Hyssopus officinalis), värimintut (Monarda) sekä erilaiset mintut (Mentha). Muita tehokkaita pörriäishoukuttimia ovat loppukesästä kukkivat punahatut (Echinacea) , täpläpunalatva (Eupatorium maculatum), etelänruusuruoho (Knautia macedonica) sekä suomalaisissa puutarhoissa hieman harvinaisemmat valkolatva (Ageratina altissima) ja valkoalpi (Lysimachia clethroides).

Omalla takapihallani ei keltaista juuri näe, mutta keltaisen ystävälle pölyttäjien houkutteluun on runsaasti valinnanvaraa: kaikki nauhukset (Ligularia) ovat etenkin perhosten suosiossa ja auringontähti (Telekia speciosa) houkuttelee kukkiessaan loputtomasti niin perhosia kuin kimalaisiakin. Nämä kuvat ovatkin perheemme mökkitontilta, jossa kaikki värit paletista ovat sallittuja, villisti ja vapaasti!

Kimalaiset Auringontähdellä, Telekia speciosa

Eräänä keväänä hurahdin iisoihin (Agastache) totaalisesti - niiden anikselta ja mintulta tuoksuva lehdistö on kaunis läpi kesän ja pölyttäjiä runsaasti houkutteleva kukinta jatkuu aina pakkasiin asti. Lisäksi kukinnot kestävät todella hyvin maljakossa ja ovat kauniita talventörröttäjinä. Tämän seurauksena pihaani onkin kertynyt melkoinen lajikekokoelma. Iisoista löytyy kukkien väreinä lähes kaikkea limenvihreästä oranssiin. Omalla pihallani kasvaa myös yksi näyttävimmistä lajikkeista, anisiiso 'Golden jubilee', jonka kirkkaan limenvihreä lehdistö on ihana väripilkku vehreyden keskellä. 

Erilaisia iisoja (Agastache) kukassa


'Golden jubilee' -lajikkeen kukka onkin kauniin sinivioletti ja luo upean kontrastin kellanvihreitä lehtiä vasten. Kuten kaikki iisot, tämäkin viihtyy runsaassa auringossa, läpäisevässä mutta multavassa maaperässä. Varsinkin tämä iiso menestyy myös puolivarjon paikoilla, jossa sen kirkas lehdistö pääsee todella oikeuksiinsa. Savisella maaperällä iisot voivat kyllä kasvaa ja kukkia komeastikin (etenkin kohopenkissä), mutta talvehtiminen on melko epävarmaa. Onneksi iisot ovat ERITTÄIN ahkeria lisääntymään siemenestä, joten savimaalla siementämistä ei kannata estää keräämällä kaikkia tuoksuvia kukintoja maljakkoon, vaan antaa siementen levitä kasvupaikalle luonnollisesti. Näin turvataan seuraavan kesänkin iisokasvustot - siemenet lähtevät hanakasti kasvuun jo varhaisessa vaiheessa ja ehtivät kukkaan jo samana kesänä (aurinkoisilla kasvupaikoilla). Siemenet voi kylvää keväällä myös sisälle, sillä pääsääntöisesti iison siemenet eivät näytä tarvitsevan kylmäkäsittelyä ja itävät todella helposti.

Anisiiso 'Golden jubilee' pionin kaverina


LUODAAN YHDESSÄ PÖLYTTÄJILLE YSTÄVÄLLISIÄ PUUTARHOJA! 💚

Valkolatva (Ageratina altissima), Anisiiso 'Golden jubilee' (Agastache), vaaleanpunainen iisoppi (Hyssopus officinalis 'Roseus' )