Chilikylvöjä ja huonekasvien kunnostusta - puuhaa kevättalveenTietyssä vaiheessa alkukevättä puutarhurin multasormea alkaa jo auttamattomasti kutittelemaan. Puutarhaohjelmien ja -lehtien kulutus kasvaa ja siemenkuvastot on puhkikulutettu. Vihreän kanssa puuhasteluun onkin jo monta vaihtoehtoa kun talvi taittaa selkäänsä!Lempeän tuliset thaiherkut mielessä aloitan chilien kylvöt hieman keväästä riippuen tammikuun lopulta helmikuun loppuun välisellä ajalla. Viime vuosina olen viivästyttänyt kylvöjä helmikuun loppupuolelle, sillä suosimani lajikkeet itävät melko nopeasti, varsinkin kun voin tarjota kasvatuksille alalämpöä kylpyhuoneen ja takkahuoneen lattialämmityksen päällä. Tässä vaiheessa myös päivä on jo sen verran pidempi, että lisävalolle ei ole niin paljon tarvetta. Chilin siemenillä on pääsääntöisesti todella korkea itävyysprosentti, joten ne kannattaa kylvää yksittäin suoraan pieniin taimiruukkuihin.Omia suosikkejani ovat hedelmäiset, melko tuliset chililajikkeet, jotka valikoituvat kasvatukseen makunsa lisäksi myös lähinnä satoisuutensa ja kasvatushelppoutensa kautta.

Tässä muutamia viime vuosien suosikkejani:
'Aji Cristal' - hedelmäinen, erittäin satoisa ja nopeakasvuinen, tekee satoa myös avomaalla lämpimällä seinustalla
'Aji Fantasy' - makea ja hedelmäinen, erittäin satoisa ja nopeakasvuinen, voimakaskasvuinen
'Lilac' (Lilac Cayenne) - hurjan koristeellinen chili jolla lilat kukat ja lilansävyinen lehdistö, myös hedelmä on lilansävyinen, tulinen
'Lemon Drop' - tulinen, sitruksinen aromi, itää hitaammin, suhteellisen pienikasvuinenMaaliskuun alkuun mennessä päivä on jo pidentynyt huimaa vauhtia, ja on aika aloittaa viherkasvien kevätkunnostukset, kun huomaa kasvien ryhtyvän heräilemään uuteen kasvuun. Tässä vaiheessa vuotta niin ammattipuutarhurilla kuin harrastajallakin on yleensä hyvin aikaa touhuta sisätilojen kasvien kanssa. Viherkasvien kevätkunnostukseen kuuluu kasvien suihkuun kantaminen, uuden mullan lisäys tai vaihto, kuolleiden kasvinosien poistaminen sekä tuholaistarkkailu.


Jos kotonasi asustaa runsaasti viherkasviväkeä (kuten täällä), voi paras ratkaisu olla seuraavanlainen: kylpyhuoneeseen kannetaan isompi ryhmä kasveja suihkuun kerrallaan, suihkutetaan ja jätetään kuivumaan. Kun lehvästö ja kylpyhuoneen lattia on kuivahtanut, voi aloittaa mullan kanssa touhuamisen aiheuttamatta sen suurempaa, mutaisaa sotkua. Isompien kasvien kanssa riittää vanhan mullan poisto ruukun pinnalta ja vaihtaminen uuteen kerrokseen. Poista multaa vain siihen asti, kunnes ensimmäiset juuret tulevat ruukussa näkyviin!

Jos ruukku on kasvanut juurista aivan täyteen, kannattaa vaihtaa koko ruukku hieman suurempaan. Tällöin kasvi kannattaa kastella perusteellisesti ja vasta seuraavana päivänä irroitella juuristo vanhasta ruukusta. Muista tässä vaiheessa myös ottaa lisäysmateriaalia vanhoista kasveista, joko pistokkaina tai jakotaimina 💚